Skip to content

Nepnieuws: voeding voor onrust

De gezondheid van pasgeboren kinderen wordt voor de goede sier ondergeschikt gemaakt aan de belangen van een zuivelsector die last heeft van onzekere tijden.

nepnieuws voeding

Foto: Canva

In mijn vorige column deelde ik mijn zorgen over het gebrek aan urgentiebesef van overheidswege wat betreft duurzaamheid, klimaatverandering en gezondheid. Sindsdien is het politieke landschap er niet bepaald beter op geworden.

Het is jammer dat de agrifood-wereld niet het voortouw neemt, vooral als het gaat om klimaatuitdagingen. Liever gaan we met een wankel samengestelde meerderheid een avontuur aan op hoofdlijnen. Nederland gaat dwars liggen, bewust koersend op onhaalbare plannen zodat straks ‘Europa’ de schuld kan krijgen. We mogen van geluk spreken dat er in Oostenrijk nog een minister rondloopt die wél haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Anders was het moeizaam bereikte en zwaar afgezwakte Europese natuurherstelvoorstel ook gesneuveld.

Terug naar de jaren zestig

Dan hebben we het over duurzaamheid en biodiversiteit, maar ook op de gezondheidskalender wordt er alles aan gedaan de status quo te behouden. Sterker nog, we moeten terug naar de jaren zestig! Vrijheid, blijheid immers. De PVV heeft vrijheid in haar naam staan, dat doet het altijd goed, maar als het om mediavrijheid gaat, maak ik me grote zorgen. Dus zeg ik het nu maar, nu het nog kan.

Laten we kijken naar een op 5 juni ingediende motie. VVD en BBB bewijzen daarin de melkpoederproducenten, en daarmee de melkveehouderij, een dienst door nepnieuws te verspreiden. De partijen stellen zonder blikken of blozen ‘dat zowel wet- en regelgeving als de moeder-en-kindzorg én daardoor ook de samenleving grote druk leggen op jonge moeders om zelf te zogen’ en ‘dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat deze druk rechtvaardigt. Daarmee twijfelen ze aan de wetenschappelijke basis van de gezondheidsadviezen die door onder andere het Voedingscentrum worden gegeven.

Overheidsinstanties als de Gezondheidsraad worden in een motie overruled door nepnieuws

Nu heb ik een verleden in de wetenschappelijke wereld van de kindergeneeskunde en ik kan iedereen verzekeren dat er voldoende en overtuigend bewijs is voor de meerwaarde van borstvoeding ten opzichte van flesvoeding. Maar het gaat er niet om wat ík zeg, het gaat erom dat overheidsinstanties als het Voedingscentrum, de Gezondheidsraad en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) worden overruled door nepnieuws.

Belangen van de zuivelsector

De gezondheid van pasgeboren kinderen wordt voor de goede sier ondergeschikt gemaakt aan de belangen van een zuivelsector die last heeft van onzekere tijden. Waar eerder al de zuivellobby met succes de btw-discussie in het nadeel van duurzame en gezonde alternatieven beslechtte, mag deze lobby wederom van een succesje spreken.

Helaas was het niet het enige parlementaire nepnieuws van de laatste tijd. Het is tekenend voor hoe de wind waait. Om in die metafoor te blijven: waar bij mijn vorige column de vlag er slapjes bijhing, staat deze nu behoorlijk strak aan de paal. Hij waait alleen de verkeerde kant op, en dat is geen nepnieuws.

Snel delen

Afbeelding
Feike van der Leij

Lector Health & Food aan Hogeschool Inholland, Delft en Amsterdam

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin