Skip to content

Mycoproteïne Quorn verwerkt in hybride vleesproducten

Quorn's moederbedrijf Marlow Foods levert mycoproteïne aan Britse foodserviceklanten voor bereiding van hybride vleesproducten.

Updated on:
Business
Nieuws
De productie van vleesvervangers op basis van mycoproteïnen bij het Britse bedrijf Quorn, pionier op het gebied van het schimmeleiwit. - Foto: ANP

De productie van vleesvervangers op basis van mycoproteïnen bij het Britse bedrijf Quorn, pionier op het gebied van het schimmeleiwit. - Foto: ANP

Quorn’s moederbedrijf Marlow Foods levert mycoproteïne aan Britse foodserviceklanten voor de bereiding van hybride vleesproducten. De marktleider in de Britse vleesvervangermarkt zet in op een bredere afzetmarkt. De verkoop van hun pionierende merk van veganistische producten loopt terug.

Marlow Foods is onderdeel van Monde Nissin, een Filipijns voedselbedrijf. In 2023 kondigde Marlow Foods aan het basisingrediënt mycoproteïne van Quorn-vleesvervangers als ingrediënt aan te bieden. Dat vertaalt zich nu in mycoproteïne leveren aan Britse cateringbedrijven. De cateraars mengen dit met vlees tot hybride producten. Deze bedrijven leveren onder andere aan ziekenhuizen in Groot-Brittannië. Eind dit jaar verwacht het bedrijf dat de eerste hybride producten worden uitgeserveerd.

Tegenvallende groei in retail

Foodservice als nieuw afzetkanaal is nodig, want Monde Nissin draaide een lagere omzet in 2023. Quorn is het grootste merk in de Britse markt voor vleesvervangers en daar vlakte de vraag naar vleesvervangers af. Ook spelen de stijgende kosten en de inflatiedruk het bedrijf parten.

Lees ook: Volop kansen voor hybride producten: ‘Benadruk milieu- en gezondheidswinst’

Vleesvervanger van het eerste uur gaat hybride

Het is een opmerkelijk stap voor de producent van de vleesvervanger van het eerste uur, Quorn, die vooral door veganisten wordt omarmd. Zoals de CEO Marco Bertacca uitlegt: “Quorns rol in het verleden was enkele mensen helpen geen vlees te eten. We groeien nu door naar een bedrijf dat iedereen helpt geen vlees te eten.”

Volgens hem is de stap naar hybride vleesproducten nodig. Daarmee speelt Marlow Foods in op de groeiende groep Britse flexitariërs, 14-15% van de bevolking. “Als we nieuwe mensen kunnen meekrijgen in de reductie van vleesconsumptie, maakt het niet uit hoe, dat is alleen maar goed voor de gezondheid van mensen en van de planeet.”

Niet alleen duurzamer, ook gezonder

“Mycoproteïne heeft het potentieel om twee wereldwijde issues op te lossen: klimaatverandering en obesitas,” zegt Bertacca. In een eerder interview met Rob Steur,  Business Unit Director Europe van Quorn, is uitgelegd wat mycoproteïne zo gezond maakt. Door de verwerking in hybride producten zijn populaire vleesproducten nog net zo lekker, maar gezonder in samenstelling. De mycoproteïne reduceert het verzadigd vet en cholesterol in het eindproduct en voegt vezels toe. De productie van mycoproteïne stoot 98% minder CO2 uit en gebruikt 90% minder land.

Lees ook: Schouten Europe introduceert vleesvervangers met mycoproteïne

Merk Quorn niet meer beschikbaar in Nederlandse supermarkt

In Nederland ligt Quorn niet meer in de supermarkt. Mycoproteïne ligt nog wel in de supermarkt als ingrediënt van andere vleesvervangers. In Nederland werkt Marlow Foods samen met Vaess, een ingrediëntenbedrijf, voor de verkoop en toepassing van het plantaardige alternatief. In Wageningen zit het Quorn Food Application Centre.  

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin