Skip to content

Hoe zien jongeren in 2050 het voedsel van nu?

Hoe ziet de toekomst van ons voedsel eruit? Laten we jongeren in 2050 vragen wat zij de afgelopen 25 jaar hebben zien veranderen.

hoe zien jongeren in 2050 het voedsel van nu

Gemakkelijk, goedkoop en lekker waren de toverwoorden en voedsel was overvloedig aanwezig. - Foto: Canva/PixelsEffect

We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, waaronder een verandering van ons voedselsysteem naar meer gezond en duurzaam voedsel. Maar hoe ziet onze toekomst eruit? Laten we deze vraag stellen aan jongeren in 2050. Wat hebben zij de afgelopen 25 jaar zien veranderen?

De jongeren zullen over 25 jaar een gemengd beeld hebben van de uitdagingen van toen en de beloofde vooruitgang. Met verbijstering hebben ze gezien hoeveel voedsel werd verspild, van productie tot consumptie, vooral veroorzaakt door inefficiënties of juist door de hoge efficiëntie in het voedselsysteem. Zorgen om het verlies van biodiversiteit en uitputting van de grond stonden nog in de kinderschoenen, omdat monoculturen en intensieve landbouwpraktijken de dagelijkse praktijk waren.

Alles kon worden gekocht en gegeten zonder te letten op voedingswaarden

Gemakkelijk, goedkoop en lekker waren de toverwoorden en voedsel was overvloedig aanwezig. Toegang tot duurzaam en gezond voedsel was alleen voor een kleine beperkte groep consumenten mogelijk. Alles kon worden gekocht en gegeten zonder te letten op voedingswaarden. De ontwikkeling van chronische ziektes onder de bevolking groeide exponentieel, en dat zorgde voor een grote aanslag op ons zorgsysteem.

Maatregelen voor gezonder eetpatroon

Maar ook in de jaren 2020 werd een start gemaakt met de transitie naar een meer plantaardig eetpatroon. Pogingen werden ondernomen om zaken rondom voedselconsumptie te reguleren, zoals invoering van een suikertaks, voedselkeuzelogo’s. Geen btw op groente en fruit liep spaak. Niet alles werd meteen door de bedrijven, instanties en de consument omarmd, maar de groeiende bewustwording dat voedsel en gezondheid hand in hand gaan, legden een kiem voor de verandering van ons voedselsysteem. Een plotseling dreigend tekort aan voedsel voor iedereen heeft dit alles in een stroomversnelling gezet.

Veelbelovend maar lange weg te gaan

De toekomst van gezond en duurzaam voedsel ziet er veelbelovend uit, maar het vereist aanzienlijke veranderingen en innovaties in de manier waarop we voedsel produceren, distribueren en consumeren. Hoe de toekomst van gezond en duurzaam voedsel eruitziet, schrijf ik in mijn volgende column.

Snel delen

Lizette Oudhuis
Lizette Oudhuis

Lector Healthy Food & Nutrition

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin