Skip to content

Denen op zoek naar kippenei-eiwit vervanger

Het Deense voedingsbedrijf Palsgaard en Aarhus Universiteit nodigen voedingsfabrikanten uit om samen te werken aan de ontwikkeling van een alternatief voor kippenei-eiwit.

kippenei-eiwit vervanger

In Nederland wordt ook door verschillende bedrijven gewerkt aan plantaardige alternatieven voor kippenei-eiwit. Foto: Canva

Het Deense voedingsbedrijf Palsgaard en Aarhus Universiteit nodigen voedingsfabrikanten uit om samen te werken aan de ontwikkeling van een alternatief voor kippenei-eiwit. Het onderzoek heeft een budget van € 5 miljoen.

Het project, PIER (Plant-based Ingredients for Egg Replacers), heeft als doel om 10% van de totale hoeveelheid eieren die gebruikt worden als voedingsingrediënt te vervangen. Palsgaard en Aarhus willen dat juist de voedingsproducenten die veel eieren gebruiken, deelnemen aan het project. Bedrijven die deelnemen krijgen voorrang op het gebruik van het plantaardige kippenei-eiwit. Het project wordt mede gefinancierd door de Deense overheid.

Palsgaard is gespecialiseerd in emulgatoren en stabilisatoren voor voeding. Het bedrijf is ook in Nederland actief en heeft een productielocatie in Zierikzee.

Niet-omkeerbare gelering

Onderzoekers schatten dat 12% van de totale eierconsumptie wereldwijd wordt gebruikt als ingrediënt in voeding als functioneel eiwit. Kippenei-eiwit geeft textuur en volume aan voeding doordat het kan schuimen, geleren en emulgeren. Het dierlijke eiwit heeft nog een unieke eigenschap: een niet-omkeerbare gelering. Als je een ei kookt, wordt de binnenkant hard en dat is niet meer terug te draaien. Dit zorgt ervoor dat de textuur niet sompig wordt.

Revyve

In Nederland wordt door verschillende bedrijven gewerkt aan plantaardige alternatieven voor kippenei-eiwit. Start-up Revyve wint een eiwit met dezelfde eigenschappen uit biergist. Ook de Vegetarische Slager is op zoek naar een alternatief en is daarvoor een samenwerking aan gegaan met The Every Company. Dit Amerikaanse bedrijf maakt een vervanger van kippenei-eiwit met behulp van precisiefermentatie.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin